Droomjaar in opbrengst voor eigenaren van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen dit jaar tot nu toe, heeft de opbrengst van vorig jaar al overstegen. Dit meldt het NOS in samenwerking met Universiteit Utrecht en Milieu Centraal. Een recordjaar voor eigenaren van zonnepanelen.

 

De hoge opbrengst heeft te maken met het hoge aantal zonuren van dit jaar. De verkregen winst door extra zonlicht, is velen malen hoger dan het negatieve effect van de warmte. Volgens Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit Utrecht, gaan we met de afgelopen zonnige oktoberweken richting een recordopbrengst. Zo brachten zonnepanelen tussen januari en midden oktober al snel 10 tot 15 % meer op. Afhankelijk van de ligging in Nederland kan dit oplopen tot meer dan 25%. Dat betekent ook, dat de terugverdientijd aanzienlijk wordt ingekort en de winstmarge op zonne-energie stijgt.

 

Voor bedrijven geldt, hoe meer zonnepanelen, hoe groter de winst. Juist bedrijven die mee doen in de SDE+ ronde van dit najaar, zullen profiteren. Zonnepanelen dalen nog steeds erg in prijs. “Zonnepanelen uit China, goed voor 80 á 90 procent van de wereldproductie, waren al goedkoop. Maar sinds Donald Trump heffingen op Chinese producten heeft ingevoerd, heeft de Europese Unie de importheffingen van 30 procent deze zomer juist afgeschaft”, vertelt Muhring van de Zoncoalitie in een interview met Vastgoedmarkt.

 

In ditzelfde interview vertelt Muhring: “Het Rijk zal vanaf 2023 handhaven bij een te lage duurzaamheidsscore; kantoren met een energielabel lager dan C mogen dan niet meer verhuurd worden. Elke dag dat je zonne-energie onbenut, betekent onbenutte inkomsten.’ Vooral dit laatste is nu erg aan de orde. Alle onbenutte daken, zullen de winst van het hoog aantal zonuren in 2018 mislopen.

 

Volgens Solar Solutions is er voor een record aantal zonnepanelen geïnstalleerd in 2017 en liggen er nu in totaal 12 miljoen zonnepanelen in Nederland. Dit is goed voor 3 GigaWatt en wekt energie op voor 2,2% van de gehele elektriciteitsvoorziening in Nederland.

 

 

Geïnteresseerd in wat u zelf kunt verdienen aan de opbrengst met zonnepanelen? Neem contact op met de Zoncoalitie.