Zoncoalitie helpt Amsterdam vastgoed te verduurzamen

 

Vandaag heeft Gemeente Amsterdam bekend gemaaktdat ze op 31 van haar eigen daken zonnepanelen laat plaatsen. In totaal plaatst de gemeente 12.000 panelen, die samen jaarlijks 3 megawattuur stroom opwekken. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 1.500 huishoudens. Van een groot deel van de panelen kunnen Amsterdammers eigenaar worden. Dit project is mede een gevolg van het initiatiefvoorstel van Groenlinks en D66: Deelplatform voor zonnedaken.

 

 

Wethouder Vastgoed Touria Meliani: “Samen met bewoners en ondernemers zetten we stappen vooruit op weg naar verduurzaming. Met zo’n 900 panden in ons beheer in de stad, die we kunnen gebruiken voor zonne-energie, om water op te vangen en om met groen de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit is weer een mooie volgende stap op weg naar verduurzaming.”

Zoncoalitie helpt Amsterdam haar vastgoed te verduurzamen

Vier leden van Zoncoalitie, Sunprojects/Ecostroom en Janszon/Zuiderlicht gaan aan de slag met aanleg, financiering en beheer van de zonnepanelen. Zie onderstaande interactieve kaart voor een overzicht van de 31 daken of klik hier voor een overzicht. Onder de 31 daken bevinden zich onder andere het Fietsdepot in Amsterdam West, het Stadsdeelhuis in Amsterdam Noord, 2 buurthuizen, 10 kinderdagverblijven en 3 broedplaatsen voor kunstenaars. Ook de synagoge in Amsterdam Zuid zal worden voorzien van zonnepanelen. De 3 panden met de grootste daken zijn: Het Fietsdepot, Kinderdagverblijf het Groeiparadijs en de Gemeentewerf Heenvlietlaan.

Algemeen directeur: Zoncoalitie Alex Muhring: “Zoncoalitie is trots dat wij met 4 van onze leden mogen bijdragen aan de verduurzaming van Amsterdam. Dit project past perfect bij onze missie om zonne-energie de norm te maken op grootzakelijk en maatschappelijk vastgoed en onze ambitie om bij te dragen aan het Amsterdamse doel om 250 megawatt te realiseren voor 2022.”

Amsterdammers kunnen meedoen

Van een groot deel van de panelen kunnen Amsterdammers eigenaar worden door deel te nemen via een energiecoöperatie. Wilt u meedoen? Meld u dan aan bij Zuiderlicht of bij Ecostroom. Amsterdammers met en zonder dak kunnen zo bijdragen aan het opwekken van duurzame energie in hun stad!

Omslag naar schone energie in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om de CO2 uitstoot van de stad met 55% in 2030 en 95% in 2050 terug te dringen. Daarnaast wil Amsterdam in 2040 aardgasvrij zijn. Om dit te bereiken is een omslag naar schone energie nodig. Eén van de doelen is om 250 MegaWatt aan zonne-energie te realiseren voor april 2022, waarbij de teller nu op 50 MegaWatt staat. Op alle geschikte gemeentegebouwen komen daarom in de komende jaren zonnepanelen, geeft de Gemeente aan.

Op 28 februari werd door de Zoncoalitie en ORAM Ondernemend Amsterdam een sessie georganiseerd waarbij 55 Amsterdamse bedrijven en ondernemers aanwezig waren, om in gesprek te gaan over hoe we dit ambitieuze doel kunnen bereiken. Met de kansen en belemmeringen die in deze sessie naar voren kwamen is een actieplan opgesteld dat is gedeeld met de verantwoordelijke ambtenaren van de gemeente en wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid Marieke van Doorninck.