Blog

Wat is CertiQ?

CertiQ is de instantie die certificaten uitgeeft voor duurzaam opgewekte elektriciteit.


Wat is CertiQ en hoe meld ik de zoninstallatie aan?

Wat is CertiQ en hoe meld ik de zoninstallatie aan? Duurzame energie zorgt ervoor dat het leefmilieu van de volgende generatie niet wordt benadeeld. CertiQ is de instantie die certificaten uitgeeft voor duurzaam opgewekte elektriciteit. Door middel van deze certificaten zorgen zij voor transparantie over de bronnen, de herkomst en de opwek-techniek van alle aangeboden energie. Deze certificaten zijn het enige wettige bewijs dat de energie duurzaam is opgewekt. Het doel is om optimale transparantie te bieden over de oorsprong van deze groene energie van producent tot eindverbruiker. Door middel van CertiQ is het tevens mogelijk om te zien hoeveel energie Nederland duurzaam produceert. In 2015 was dit nog maar 1,11 miljard kWh waar dit in 2019 steeg tot 5,2 miljard kWh. In de eerste helft van 2020 was 26,2% van alle energie duurzaam opgewekt, tegen 20,0% in de eerste helft van 2019 (cbs.nl).

Bij de registratie van grootverbruik installaties, zoals zonnepanelen, moet er een Bruto Productie Meter (BPM) geplaatst worden door een meetbedrijf op opdracht. Deze dienst verleent Zoncoalitie. De BPM levert de meetgegevens over de hoeveelheid opgewekte energie aan CertiQ, die vervolgens omgezet worden in een ‘Garantie van Oorsprong’ (GvO) certificaat. Deze certificaten worden digitaal geboekt op de certificatenrekening (bij CertiQ) van een door de producent aangewezen handelaar, ofwel energiebedrijf. Deze handelaar kan de GvO-certificaten overboeken naar andere handelaren, vergelijkbaar met het digitale systeem van internetbankieren, of gebruiken als bewijs voor de levering van duurzame elektriciteit.

Een GvO-certificaat is niet alleen een bewijs voor groene energie, deze certificaten zijn ook geld waard. Eén GvO staat namelijk voor 1.000 kWh (=1MWh) energie, dat opgewekt is door een installatie op zon, wind, water of biomassa. De prijs van GvO’s zijn de afgelopen jaren gestegen. Waar de prijs van GvO voor zonne-energie in 2015 nog lag tussen €2,70-€5,00 ligt de prijs in 2020 inmiddels tussen €4,50 en €7,00. De prijs van een GvO is afhankelijk van de productiewijze en de huidige vraag en aanbod. Wanneer er sprake is van een energie overschot, kun je deze incl GvO’s terug verkopen aan het net, ofwel aan een energiebedrijf. Een GvO is een jaar houdbaar en in sommige gevallen dus erg handig om te verkopen, ook hierin kan Zoncoalitie u adviseren.

Factsheet CertiQ

Wilt u een duidelijk overzicht van wat Zoncoalitie voor u kan betekenen? Download hier de CertiQ factsheet, zodat u alle informatie bij de hand heeft.

De certificaten van CertiQ zijn een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de SDE++ subsidie. CertiQ is de enige instantie in Nederland voor het aanvragen van een GvO.

De rol van Zoncoalitie tijdens uw zonnestroom project

Door het realiseren van zonne-energie, investeert u in de toekomst van uw bedrijf. Zoncoalitie biedt onafhankelijk advies en beschikt met geselecteerde aanbieders en gespecialiseerde partners over alle kennis en expertise voor een succesvol zonnestroom project.

Zoncoalitie verzorgt het hele traject, van de SDE++ subsidie aanvraag tot aan de technische haalbaarheidsstudie. Wanneer het verzonnen van uw daken succesvol is afgerond en de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, zorgt Zoncoalitie ook voor de aanvraag bij CertiQ.

 

Wat heeft Zoncoalitie nodig voor de aanmelding?

Nadat de beschikking voor de SDE++ subsidie is verleend door het RVO en de productie-installatie is gebouwd, zal Zoncoalitie namens u een verzoek tot vaststelling aanvragen bij CertiQ. Hiervoor zijn enkele dingen nodig:

– Een eHerkenning ketenmachtiging
– De EAN-code van de productie-installatie
– Het vermogen van de installatie

 

Hoe vraagt u een eHerkenning aan voor uw bedrijf?

Voordat er een ketenmachtiging kan worden aangevraagd, dient het bedrijf een eHerkenning te hebben op niveau 3. Voor de aanvraag hiervan gaat u naar het onderstaande webadres. Wanneer u inlogt met uw eigen online identiteit, kunt u onder Producten de eHerkenning aankopen op het juiste niveau. Vraag deze aan via www.digidentity.eu. Benodigdheden:

– ID/Paspoort van de gemachtigde van uw bedrijf
– KvK gegevens van uw bedrijf

Wat is een eHerkenning?
Door middel van deze digitale authenticatie, kunnen producenten en consumenten veilig online zaken doen

LET OP: Heeft u geen KvK-nummer en kunt u hierdoor uw eHerkenning niet aanvragen? Geen probleem! Neem contact met ons op.

 

Hoe vraagt u een ketenmachtiging aan voor uw bedrijf?

Als u in het bezit bent van een eHerkenning niveau 3, dient u de bedrijfsbeheerderstatus aan te vragen onder de tab ‘Bedrijven en machtigingen’. Hierna kunt u een ketenmachtiging aanvragen voor Zoncoalitie:

– Ga naar het certificaten-dashboard door op de tab ‘Certificaten’ te klikken
– Klik vervolgens op ‘Ketenmachtigingen’ en dan ‘Nodig anderen uit’

Nu kunt u d.m.v. het KvK-nummer van Zoncoalitie de ketenmachtiging aanvragen.

LET OP: om als tussenpersoon de vaststelling aan te kunnen vragen dient de producent een ketenmachtiging uit te geven van niveau 3. Hierna zal Zoncoalitie online dezelfde dienst aanvragen en wanneer deze overeenkomen is Zoncoalitie bevoegd om de diensten voor het bedrijf te regelen.

 

Volledig stappenplan ketenmachtiging

Stap 1: Ga naar ‘Certificaten’ en kies uw bedrijf.

Stap 2: Klik op ‘Ketenmachtigingen’ en ‘Nodig anderen uit’.

Stap 3: Klik op ‘Geef een ketenmachtiging aan een bedrijf’ waarna u Zoncoalitie kunt kiezen.

Stap 4: Vul het KvK-nummer in van Zoncoalitie en klik vervolgens op ‘Bevestig bedrijf’.

Stap 5: Selecteer ‘eHerkenning’ bij ‘Catalogus’ en selecteer vervolgens het gewenste eHerkenningsniveau bij ‘Niveau van zekerheid’.

Stap 6: Klik op ‘Voeg machtiging toe’.

Stap 7: Ga naar ‘Alle diensten’ en klik op ‘Machtig’, hierna kunt u uw aanvraag accepteren.

 

Vragen? Contact us.

Gerelateerde artikelen