Minimaal energielabel C in 2023: nog een flinke weg te gaan

De meeste kantoorpanden van de twintig grootste vastgoedeigenaren zijn zo lek zijn als een mandje. Maar liefst 54 procent van de panden voldoet niet aan de norm van energielabel C als minimum, zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. “We zijn geschrokken van de resultaten,” aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. “Veel vastgoedeigenaren blijken volstrekt nalatig in het energiezuiniger maken van hun kantoorpanden.”

 

De focus van het onderzoek van Natuur & Milieu ligt bij de energiezuinigheid en of de panden klaar zijn voor de energietransitie. De lijst bestaat uit de twintig grootste kantooreigenaren, ook wel genaamd de koningen van de kantoren. De betreffende twintig koningen verschillen nogal van energiezuinigheid in hun panden. En de lijst valt een stuk meer in het rood dan in het groen.

Twee derde van de panden voldoet niet aan de norm van label C. Slechts zes eigenaren scoren goed, waaronder Chaletgroep, Gemeente Amsterdam en Schiphol Real Estate. Hun kantorenbestand draagt voor minstens twee derde een C-label. De twintig grootste vastgoedeigenaren bezitten samen een kwart van de kantorenmarkt in Nederland, in totaal 1.838 panden.

 

De twintig koningen:

 

 1. Chaletgroep
 2. Commerz Real Investment
 3. CBRE Dutch Office Fund
 4. Gemeente Amsterdam
 5. Schiphol Real Estate
 6. Wölbern Invest
 7. ABN AMRO
 8. Achmea Holding
 9. Deka Immobiliën
 10. Fortress Investment Group
 11. ING Bank
 12. Merin
 13. NSI
 14. NS Vastgoed
 15. Rabobank (onderscheid eigen- en overige panden)
 16. Rijksoverheid (onderscheid Rijksvastgoed en overig)
 17. Breevast
 18. Hanzevast Real Estate
 19. Lonestar
 20. Ping properties

  Bevestigde eigenaren en het percentage energielabels gevisualiseerd

  Niet bevestigde eigenaren en het percentage energielabels gevisualiseerd

 

Het belang van verantwoordelijkheid nemen

De eigenaren zijn eindverantwoordelijk voor de energieprestaties van hun pand. De koplopers nemen deze verantwoordelijkheid. Met name de andere veertien eigenaren zullen door hun huurders, beleggers en handhavende overheden gestimuleerd of gedwongen moeten worden tot renovatie van hun panden. Met name de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RvO) zal binnenkort maatregelen in de vorm van hoge boetes gaan treffen.

 

Geld verdienen met verduurzaming

Duurzaamheid is een onderwerp dat voor de meeste grootzakelijke vastgoedbeheerders niet hoog op de lijst staat en al zeker niet in populariteit. Het is een traditionele markt, waar qua duurzaamheid veel potentie zit.  Maar veel kantooreigenaren voelen nu nog geen urgentie om hun, vaak oude, panden aan te pakken. “Dit is misplaatste zuinigheid,” aldus Van Hooijdonk. Zonne-energie levert al gauw 5 – 7% rendement op, en vaak zelfs nog meer. De marktwaarde stijgt en daarmee ook wat een pandeigenaar kan vragen aan huur. Al met al loop je dus elke dag geld mis, zolang je niet verduurzaamt.

Lees verder over zonne-energie op grootzakelijk vastgoed in ons artikel gepubliceerd op vastgoedjournaal.nl.

Benieuwd naar uw eigen businesscase? Waarom u nu vanuit financieel en juridisch oogpunt moet investeren in zonne-energie? Wilt u weten hoe u de SDE+-subsidie in uw voordeel benut? En welke structuren het best aansluiten bij uw portefeuille? Neem vrijblijvend contact op.
Contact: Alex Muhring – De Zoncoalitie – alex.muhring@zoncoalitie.nl / 0612610713

 

Over het onderzoek Koning van Kantoren
In het onderzoek is gekeken naar de energieprestaties van kantoorpanden die in eigendom zijn van de twintig grootste vastgoedeigenaren in Nederland. Dit betreft 1838 Nederlandse kantoorpanden, samen ruim 12 miljoen m2.  Het onderzoeksrapport Koning van Kantoren bevat een bijlage met een overzicht van de onderzochte panden.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave