Review: Seminar Zonne-energie grootzakelijk vastgoed 8 maart 2018 Hotel Okura

 

ING Real Estate Finance: “Na 2023 zullen wij geen kantoren meer financieren lager dan Energielabel C”. Eversheds Sutherland: “Je bent gek als je het niet doet. Er is eigenlijk geen mogelijkheid dat het niet kan”.

 

“Onder de aanwezigen waren veel mensen die graag willen, maar als het er op aan komt vaak toch twijfelen”, zegt Robert van de Zoncoalitie. Dat komt, denken wij, door de weinige kennis die er bestaat over de voordelen van zonne-energie.

 

 

Recap Seminar – (foto’s onderaan de pagina)

 

 

De insteek was om het persoonlijk en kleinschalig te houden. Zo kon er meer persoonlijke aandacht geboden worden voor alle vragen over zonne-energie voor grootzakelijk vastgoed. Dit is uitstekend gelukt. De genodigden hebben veel informatie gekregen en daar bovenop ook nog eens veel vragen gesteld. De sfeer was informatief en ontspannen. Tijdens de pauze en de borrel heeft het hele Zoncoalitieteam hun best gedaan om alle extra vragen te kunnen beantwoorden. De afsluitende borrel was gezellig, informeel en er zijn veel contacten gelegd. Van de 28 genodigde vastgoed professionals hebben 17 partijen de Zoncoalitie aan het werk gezet. Wij hebben SDE+ aangevraagd en zullen ze verder begeleiden naar de meest geschikte aanbieder die het beste past bij hun wensen.

 

“Het was echt wel heel zinnig om te doen,” aldus Alex, “bezoekers vonden het heel interessant om heen te gaan. Het viel me op dat er aan het einde heel weinig scepsis was, iedereen was overtuigd van zonne-energie.”

 

 

Terugblik op het programma

 

– Eversheds Sutherland legt de focus op de juridische aspecten van zonne-energie

Alex Muhring, general manager van de Zoncoalitie, startte met een korte opening. Eversheds Sutherland volgde met de juridische aspecten van zonne-energie. Hoe zit het met het verhuren van je dak? Recht van opstal? Profiteren niet alleen mijn huurders van zonne-energie? Juridisch soms ingewikkeld, maar het levert altijd op. Volgens hen zitten er eigenlijk alleen maar voordelen aan zonne-energie. Bedrijven die er niet mee bezig zijn lopen achter. “Ze zijn gek dat ze het nog niet doen”, concludeerde Eversheds Sutherland.

– ING Real Estate Finance zal vastgoed onder Energielabel C niet meer financieren

De ING heeft daarna de financiële aspecten van zonne-energie belicht. Nu financieren ze al nauwelijks meer kantoren met een Energielabel lager dan C. Vanaf 2023 zullen ze dat helemaal niet meer doen. Zonne-energie biedt eigenaren een directe vorm van rendement op vastgoed en een goede oplossing voor een beter Energielabel. Het is duidelijk dat ING een groot voorstander is van zonne-energie.

– De Zoncoalitie licht de praktische kanten en de mogelijkheden toe van zonne-energie

Bij de afsluitende presentatie van de Zoncoalitie, werden er pas echt kritische vragen gesteld. Alex heeft veel kennis over welke mogelijkheden er zijn voor elke locatie, hoe zonne-energie praktisch toepasbaar is om winst mee te behalen, en wat er allemaal komt kijken bij zo’n installatie. Moeten zonnepanelen onderhouden worden? Hoe kun je nu rendement garanderen? Hoe snel verbetert mijn Energielabel met zonne-energie? Iedereen was er serieus mee bezig en het was goed om te zien dat er veel vragen zijn beantwoord. Bij de afsluitende borrel was er veel ruimte voor verdere vragen en het uitwisselen van visitekaartjes. De meeste genodigden hadden op dat moment een duidelijk idee of ze er nu al wel of niet mee wilden beginnen en hoe.

 

Meld je alvast aan voor het komende seminar

 

ING Real Estate Finance en Eversheds Sutherland vonden het een succes. Zij boden een goede aanvulling op onze algehele en technische kennis. Zonne-energie blijft tot nog toe een ingewikkeld onderwerp, met name hoeveel moeite het kost voordat het op werkelijk op het dak ligt. Wij zullen vaker seminars organiseren om nog beter in de grote belangstelling en de vele vragen te kunnen voorzien. ING en Eversheds Sutherland hebben aangegeven ook het volgende seminar mee te doen.

  

 

Geinteresseerd geworden in wat de Zoncoalitie voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Alex Muhring: alex.muhring@zoncoalitie.nl of bel 0612610713.

 

 

 

Foto’s gemaakt door Jorna Wierts.