Verbod energie-onzuinige kantoren definitief

Minister Ollongren (BZK) publiceerde 2 november de wijziging in het Bouwbesluit van 2012. Deze wijziging heeft als resultaat dat alle kantoren vanaf 1 januari 2023 minimaal Energielabel C of hoger moeten hebben. Als Energie-Index wordt dit aangeduid met een 1,3 of hoger. Zonnepanelen bieden een aanzienlijke verhoging in het Energielabel voor kantoren.

 

Consequenties voor kantoor-eigenaren

Maar liefst 54 procent van de panden voldoet niet aan de norm van energielabel C, zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu, gepubliceerd in maart van dit jaar. In een artikel van VastgoedJournaal wordt nogmaals duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is voor kantoor-eigenaren om zich bewust te zijn van de veranderende regelgeving. Om hier op tijd naar te handelen, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen. De consequenties wanneer dit niet op tijd gebeurd kunnen groot zijn. Waar eerst RvO alleen nog mocht handhaven, is nu bepaald dat de Gemeente dit zelf mag doen. Kantoren die ten tijde van 2023 niet het juiste Energielabel hebben, zullen waarschijnlijk niet meer gebruikt mogen worden.

Mogelijk is dat de kantoor-eigenaar alsnog de gelegenheid heeft om aan de juiste verplichtingen te voldoen, door middel van een waarschuwing. Maar wanneer hier vervolgens ook niet aan wordt voldaan, zijn dwangsommen of het sluiten van gebouwen realistische vervolgstappen van het bevoegde gezag.

 

Energielabels voor kantoren

Een Energielabel wordt toegepast om inzicht te bieden in de duurzaamheid of energiezuinigheid van gebouwen. Wanneer een kantoor 100m2 of meer oppervlakte behelst, valt dit onder de verplichting van het minimale Energielabel C dat in 2023 zal worden gehandhaaft. Dit maakt in principe niet uit of het onderdeel is van een gebouw (gedeelde eigendom), of het gehele gebouw. Binnen deze 100m2 vallen ook de vergaderruimtes en horecagelegenheden zoals een bedrijfsrestaurant. Wanneer het kantooroppervlak uit meer dan de helft van deze onderdelen bestaat, dan gelden er aangepaste regels in de verplichting.

 

Zonne-energie verbeterd uw Energielabel op een makkelijke en aantrekkelijke manier

Om Energielabels op een snelle manier te verhogen, zijn er een aantal onderdelen die vaak worden aangekaart. Vooral het besparen staat boven aan de lijst. Investeren in besparende maatregelen zijn op de lange termijn het meest aantrekkelijk. Bijvoorbeeld zonne-energie. Een zonne-energie installatie is een investering die in 6 tot 10 jaar wordt terugverdiend, met de daaropvolgende 15 tot 20 jaar alleen inkomsten. Tijdens de gehele looptijd van de installatie, verhoogt de aantrekkelijkheid voor huurders en de marktwaarde van het pand. De installatie van een zonne-energiesysteem is, afhankelijk van de grootte van het oppervlakte en wensen van de eigenaar, al mogelijk in een half jaar. De belangrijkste eerste stap is het aanvragen van SDE+-subsidie voor een aantrekkelijke businesscase. Hiermee kan de Zoncoalitie u helpen, of wij kunnen dit volledig voor u uit handen nemen. Conclusie is dat in elk geval, zonne-energie niet alleen u geld oplevert, maar u ook nog eens voorbereid op de toekomst., waarin regels alleen maar strenger zullen worden.

 

 

Wilt u meer weten over zonne-energie, hoe zonne-energie uw Energielabel verhoogd of vrijblijvend advies? Neem contact op of ontmoet ons op een toekomstig evenement.

U kont ons ontmoeten op het aankomende VastgoedJournaal-event: Mega-opgave voor kantooreigenaren op 13 november

 

Lees hier ons eerdere artikel over Energielabels bij kantoren: MINIMAAL ENERGIELABEL C IN 2023: NOG EEN FLINKE WEG TE GAAN