‘Verduurzamen is altijd de betere optie’ – event voor kantooreigenaren

Kantooreigenaren staan voor een grote uitdaging: het verduurzamen van hun panden naar minimaal Label C in 2023. Maar hoe pak je dat aan? En moet er niet verder gekeken dan de wetgeving nu verplicht? Tijdens het congres Mega-Opgave voor Kantooreigenaren kwamen deze vragen en meer aan bod. Ook de Zoncoalitie was hierbij aanwezig. 

 

Lees hier het gehele artikel op VastgoedJournaal. 

 

 

Het event werd geopend door Jaap van Rhijn, voorzitter Werkgroep Kantoor, Deltaplan Duurzame Renovatie DGBC en programma directeur bij Cordaan. Onze verduurzamingsopgave is groot, maar dit moet ons niet neerhalen. “Labels zijn niet verkeerd, maar je hebt er niets aan. We moeten kijken naar het eigenlijke energieverbruik en dat laten afnemen.”

 

Nieuw leiderschap gevraagd

“We moeten ons niet bezig houden met terugverdientijden, maar ons richten op de toekomst en hoe wij als vastgoedsector een bijdrage kunnen leveren aan het klimaat.” De Dutch Green Building Council geeft als tip dat vastgoedeigenaren nu hun eigen portefeuille in kaart moeten brengen om zo een goede strategie te kunnen bepalen om de doelstellingen van het Parijs Akkoord te halen. “We hebben voorlopers nodig en goede voorbeelden.”

 

Nieuw adagium: locatie, locatie, duurzaamheid

Het verduurzamen van kantoren is niet alleen een maatschappelijke verantwoordelijkheid van vastgoedeigenaren, maar tevens ook slim in verband met risicospreiding. “Als je niet verduurzaamt dan verlies je de strijd om de huurder. Tijdens de crisis zagen we hoge opname van duurzame gebouwen. Dus investeer en zorg voor een lager risicoprofiel van je gebouw. De markwaarde stijgt, verduurzaming loont”, aldus Niels Bloem, partner en tevens director Valuations bij Colliers International Netherlands.

 

 

“Dus investeer en zorg voor een lager risicoprofiel van je gebouw. De markwaarde stijgt, verduurzaming loont”

 

 

Labels zijn old-school

ING heeft daad bij woord gevoegd door al haar klanten te verplichten duurzaamheidsplannen aan te leveren, anders wordt de financiering niet langer verlengd. Nieuwe panden zonder verduurzaming worden helemaal niet meer gefinancierd. De ING gaat hier verder op in tijdens het Seminar van de Zoncoalitie in Hotel Okura.

 


Tekenares Vanessa Duterloo heeft tijdens de bijeenkomst de middag samengevat in deze tekening.

Waarde in plaats van kosten

Tijdens de eerste paneldiscussie kwamen Piet Jan Heijboer, Directievoorzitter Croonwolter&dros en Ben Bergsma, COO Van Wijnen Groep aan het woord. De aannemer en de installateur zijn de partijen die de daadwerkelijk verduurzaming gaan realiseren. Bergsma vertelt: “Je moet verder kijken dan een label, kijk integraal naar je portefeuille. Denk goed na over de toekomst van een pand en kijk verder dan een energierekening.”

Toch wordt de verduurzamingsopgave niet makkelijker gemaakt door het arbeidstekort. Bergsma vertelt: “Technische mensen zijn schaars op dit moment. Mensen zijn weggejaagd door de crisis en een andere opleiding gaan doen. Het blijft voorlopig nog wel even een uitdaging.”

Volgens Heijboer is het besef dat er iets gedaan moet worden bij een groot aantal pandeigenaren er al. Institutionele beleggers hebben de grootste stappen al genomen, maar particuliere beleggers blijven achter. Heijboer geeft aan dat hij met zijn klanten daarover in gesprek gaat. Hij sluit af: “Je moet in verduurzaming geloven en het niet passief doen op basis van wetgeving. We moeten het hebben over waarde in plaats van kosten. Waarde is een bredere begrip van de BAR, dus laten we verder kijken en verduurzaming zien als waardeverbetering.”

 

“Verduurzaming is waardeverbetering”

 

Gedrag en bewustwording

In de laatste paneldiscussie kwamen drie kantorenbeleggers aan het woord: Pieter Vandeginste, Fund Director ASR Dutch Mobility Office Fund, Ronald van der Waals, Fund manager Dutch Office Fund CBRE Global Investors, en Anne de Jong, CIO NSI.

Verduurzaming gaat volgens alle drie de panelleden verder dan alleen de gevel en de juiste installaties, ook het gedrag van de eindgebruiker moet in acht worden genomen. Van der Waals vertelt: “Huurders moet ook bewust zijn van hun rol. Dus het verbruik moet inzichtelijk gemaakt worden om zo bewustwording te creëren.”

Samenwerking tussen eigenaar en huurder is dus belangrijk. Vandeginste: “Wij gaan ervan uit dat huurders ook hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen hebben. Als onze huurders ook bewust zijn van hun gedrag dan kunnen we samen het verbruik doen laten afnemen.”

 

 

Over een lager rendement door verduurzaming was Anne de Jong heel duidelijk. “Ik zie het zo: als je niet verduurzaamt mag je straks het pand wettelijk niet meer verhuren of gebruiken en dan heb je 0 rendement. Dus verduurzamen is altijd de betere optie.”

 

 

Lees hier het artikel op VastgoedJournaal.