Verplichte BENG-eisen: wat houdt het in?

Alle nieuwbouw moet vanaf 2020 voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Voor overheidsgebouwen ligt de deadline nog een jaar eerder. Voor nieuwe overheidsgebouwen geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2019 moeten voldoen aan de BENG-eisen. Wat houden die BENG-eisen in?

 

Lees het gehele artikel op duurzaambedrijfsleven.nl

 

Energiebehoefte

De eerste eis, ofwel BENG 1, gaat om de energiebehoefte van het gebouw. Hoeveel energie is er nodig voor verwarming en koeling?

 

Primair fossiel energieverbruik

De tweede eis, ofwel BENG 2, gaat om de optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwater, ventilatoren, verlichting en bevochtiging. Energie die opgewekt wordt met hernieuwbare energiebronnen wordt van dit getal afgetrokken.

 

Aandeel hernieuwbare energie

De derde eis, ofwel BENG 3, is het percentage hernieuwbare energie van het totale energieverbruik. Het totale energieverbruik is een optelsom van de energie die men uit het energienet haalt plus de (hernieuwbare) energie die men zelf opwekt.

 

De BENG-eisen sluiten aan op de definitie van bijna energie-neutrale gebouwen zoals beschreven in de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) en vastgelegd in het Energieakkoord.

 

 

Lees het artikel verder over op DuurzaamBedrijfsleven.nl, het B2B kennis- en informatieplatform over duurzaam ondernemen en innovatie in Nederland.