FAQ

Veelgestelde vragen

 

1x1px

U vraagt, wij draaien

Wat betekent Wp?

Wp staat voor Wattpiek en geeft aan wat het maximale vermogen is van een zonnepaneel. Een paneel van bijvoorbeeld 300 Wp levert op het top van zijn kunnen dus 300W. Dit vermogen wordt echter alleen gehaald als het paneel werkzaam is onder ideale (standaard) condities die ook wel STC (standaard test conditions) worden genoemd. Bij deze condities is er sprake van een hoge licht radiatie en worden de zonnecellen op een constante temperatuur van 25oC gehouden. In de praktijk komen deze condities echter weinig voor en zal het maximale vermogen zelden tot nooit worden gehaald. 

Wat doet een inverter/omvormer?

Een inverter of omvormer (in Nederlands) is een apparaat dat gelijkspanning omzet naar wisselspanning en wordt gebruikt bij zonnepaneel installaties die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op in de vorm van gelijkspanning (DC) terwijl veel huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet gebruik maken van wisselspanning (AC). De omvormer wordt daarom geplaatst tussen de panelen en het elektriciteitsnet om dit probleem op te lossen. 

Wat is salderen?

Bij salderen wordt de stroom die u heeft terug geleverd aan het net verrekend met de stroom die hebt afgenomen van het net. Wanneer u zonnepanelen heeft zullen er momenten zijn dat de panelen meer elektriciteit opwekken dan dat u op dat moment verbruikt. Het overschot aan elektriciteit zal dan aan het openbare net worden geleverd (dit wordt ‘terug leveren’ genoemd). Aan de andere kant zullen er ook momenten zijn dat u meer elektriciteit verbruikt dan dat er wordt opgewekt en zal er stroom van het net moeten worden afgenomen. Wat er totaal aan het net is terug geleverd wordt bij salderen afgetrokken van wat er totaal van het net is afgenomen. 

Wat zijn pv panelen

PV panelen staan ook wel bekend als zonnepanelen en wekken elektriciteit op met behulp van zonlicht. In het licht dat de zon uitstraalt zit veel energie in de vorm van kleine deeltjes (fotonen). Een zonnecel is in staat deze deeltjes op te nemen en wekt zo energie op in de vorm van elektriciteit. Hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken hangt onder meer af van het type paneel en hoeveel zonlicht erop schijnt. 

Wat zijn de beste zonnepanelen

In principe zijn de beste zonnepanelen de panelen met de hoogste efficiëntie. Met de efficiëntie van een zonnepaneel wordt aangeduid hoe goed het paneel in staat is om zonne-energie om te zetten naar elektriciteit. De efficiëntie van een paneel is een van de kern eigenschappen en wordt door de producent meestal gegeven op de datasheet. Let wel dat het beste zonnepaneel niet direct de beste keuze betekent voor uw project, gezien panelen met een hogere efficiëntie duurder zijn.

Weten of jouw dak geschikt is als zonnedak?