Zonnepanelen
inspectie

20% van het commercieel vastgoed is tegenwoordig uitgerust met zonnepanelen (ook wel photo voltaic panels of PV). Daarmee is de kans dat je tijdens een transactie te maken krijgt met PV steeds groter. Maar hoe weet je nu snel of deze zonnepanelen een premium of een liability gaan vormen?

assetmanagement (1)

In welke situaties is een technische en financiële risicoanalyse wenselijk?

Verkoop van een gebouw met zonnepanelen

Bij de verkoop van een pand wil je graag je indirect yield maximeren. Het helpt dan om je dossier goed op orde te hebben. Je wilt voorkomen dat de kopende partij gaat onderhandelen over onduidelijkheden. Bewijzen dat de aanwezige zonnepanelen (PV) deugdelijk zijn, kan zorg wegnemen en daardoor van waarde zijn. Denk aan: is alle documentatie compleet? Is het systeem recent nog gekeurd? Zijn de commerciële afspraken met huurder(s) en energiebedrijf duidelijk? Zoncoalitie kan je hier goed bij helpen, en er zo voor zorgen dat dat je het PV-systeem als een premium benadrukt. Dat heeft een positieve impact op de prijsvorming in de transactie.  

Een quick scan kan binnen 5 werkdagen gemaakt worden, maar wil je dat we het systeem echt als een premium etaleren dan is er meer tijd nodig. Denk dan aan 1 tot 3 maanden, afhankelijk van de aard van de eventuele problemen en compleetheid van het dossier.  

Casus uit de praktijk: client A had bij ons een PV-systeem in beheer. Partij B wilde het object waarop dit systeem ligt kopen van A. Aangezien B om fiscale redenen geen rendement wilde maken met de verkoop van energie, was het aanwezige systeem al direct onderwerp van discussie. De eerste vraag die onze client stelde was: ‘Wat kost het om het hele systeem van het dak te verwijderen?’ Na ons antwoord te hebben gegeven vroegen we naar de reden van deze vraag. Na uitleg van onze client hebben we de wind weten te keren door duidelijk te maken hoe de kasstromen ook in de huurprijs konden worden verwerkt. Doordat we helder inzicht hadden in de performance en over duidelijke garanties van de installateurs beschikten, bleef als enige risico het aantal zonuren over. Gelukkig is ook dat vrij goed in te schatten.  

Door comfort te geven aan de koper en de case duidelijk te onderbouwen met een goed georganiseerd dossier, kwamen A en B toch snel tot een transactie waarbij B uiteindelijk zelfs een premium heeft betaald voor het gebouw als gevolg van de zonnepanelen. Een premium die een stuk hoger was dan de originele aanschafwaarde van het PV-systeem.  

Aankoop van een gebouw met zonnepanelen

Als investment manager wil je graag snel weten of een aanwezig PV-systeem op een object een premium of een liability impliceert. Zo kan je ten tijde van de onderhandeling bedingen dat eventuele gebreken of risico’s worden verdisconteerd in de prijs. Mocht er meer tijd nodig zijn om de exacte defecten of risico’s in te schatten, dan kunnen we je in ieder geval vast helpen met het maken van een onderbouwde inschatting. Zo kan je zelf de materialiteit afwegen en deze eventueel adresseren in de documentatie van de transactie. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan nadat de investering is gedaan.  

Onze inspectie die op korte termijn is af te roepen, biedt onderbouwde duidelijkheid over de verwachte cashflows en risico’s. Vervolgens kunnen we ondersteunen bij het verhelpen van defecten, het complementeren van dossiers of het veranderen van juridische structuren. 

Verhuur van een gebouw met zonnepanelen aan een nieuwe huurder

Bij het verhuren van een pand met zonnepanelen aan een nieuwe huurder die zelfbeschikking heeft over de aansluiting, kun je een operationele lease afspreken of de installatie opnemen in het gehuurde. Zorg er dan voor dat alle details over het systeem helder zijn, zodat er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden met de huurder. Denk aan bewijsvoering van de productie van de afgelopen jaren, maar ook een log van de verrichte audits waaruit comfort kan worden herleid.  

Hoe voeren wij de inspectie uit

Dossiercontrole

 via onze gestandaardiseerde werkwijze weten we exact welke documentatie aanwezig hoort te zijn. Met een snelle check constateren we wat er wel en niet is en wat het kost om het dossier compleet te maken.

Visuele inspectie

Wij begrijpen dat tijd van wezenlijk belang is bij vastgoedtransacties. Daarom voeren we onze inspectie binnen 5 werkdagen uit, zodat jij snel een beeld hebt van de staat van het systeem.

Risicoanalyse

Onze inspectie geeft je een duidelijke indruk van eventuele maximale reparatiekosten of bijvoorbeeld in de toekomst verwachte cashflows. Zo kun je onderbouwde bedragen gebruiken in een onderhandeling en verrassingen achteraf voorkomen. 

Vervolgstappen

we bieden concrete vervolgstappen om:

- Het dossier compleet te maken
- Eventueel een Scope 12 audit als nulmeting te laten uitvoeren
- Afspraken/documentatie in te richten met huurders, netbeheerders, energieleveranciers, meetbedrijven
- De beste afspraken uit de markt te halen met aggregators (energiebedrijven) in het geval dat er sprake is van forse netlevering 
-
Energiemanagementsystemen toe te voegen om curtailment toe te kunnen passen (voorkomen teruglevering tegen negatieve energieprijzen)
- Koppelingen te maken met eventueel aanwezige EV-laders, batterijen (opslag).  

Verzekeringstoets

Krijg een helder beeld van de hoeveelheid panelen die zouden passen op het dak. Wij weten precies hoe we om moeten gaan met valbeveiliging of obstakels op het dak.

Website mockup (1)
IMG_2703
20231026_133335
7c9b2f5d-fef8-4e72-80e1-f7ce3ac63d07
dji_fly_20230720_145756_334_1689857913624_photo_optimized-2

Technisch rapport Financiële risicoanalyse

De experts van Zoncoalitie staan voor je klaar

  • Meer dan 100 MW in beheer
  • Alle experts zijn gecertificeerd
  • Onafhankelijk en transparant
Decathlon-04497
230E220EE125E49E73C3922A943C8707

2,3 MW

aan vermogen

“Met de transparante werkwijze van Zoncoalitie weten wij exact waar we aan toe zijn op het gebied van rendement, techniek en duurzaamheid.”

Zonnepaneleninspectie bij aan- of verkoop en huur

Binnen 48 uur een expert op locatie

 

Deze due diligenceis speciaal ontworpen voor objecten waar al zonnepanelen op liggen en waarbij een eigendoms- of huurmutatie plaatsvindtZoncoalitie biedt een snelle risicoanalyse en financiële onderbouwing die als input kan dienen bij eventuele onderhandelingen.  

 

 

Alex Muhring

CEO

Bescherm jouw investering