FAQ

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

 

1x1px

Jij vraagt, wij draaien

Wat betekent Wp?

Wp staat voor Wattpiek en geeft aan wat het maximale vermogen is van een zonnepaneel. Bijvoorbeeld: een paneel van 300 Wp levert op de top van zijn kunnen 300 W. Dit vermogen wordt echter alleen behaald als het paneel werkzaam is onder ideale condities die ook wel STC (standard test conditions) worden genoemd. Bij deze condities is er sprake van optimale instraling door de zon en worden de zonnecellen op een constante temperatuur van 25° C gehouden. Maar in de praktijk komen deze omstandigheden weinig voor en zal het maximale vermogen zelden tot nooit worden gehaald. 

Wat doet een inverter (omvormer)?

Een inverter of omvormer is een apparaat dat gelijkspanning omzet naar wisselspanning en wordt gebruikt bij zonnestroominstallaties die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op in de vorm van gelijkspanning (DC) terwijl veel huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet gebruikmaken van wisselspanning (AC). De omvormer wordt tussen de panelen en het elektriciteitsnet geplaatst om dit probleem op te lossen. 

Wat is salderen?

Bij salderen wordt de stroom die je hebt teruggeleverd aan het net verrekend met de stroom die je hebt afgenomen van het net.
Wanneer je zonnepanelen hebt zullen er momenten zijn dat de panelen meer
elektriciteit opwekken dan je op dat moment verbruikt. Het overschot aan elektriciteit zal dan aan het openbare net worden geleverd (dit wordt ‘terugleveren’ genoemd). Aan de andere kant zullen er ook momenten zijn dat je méér elektriciteit verbruikt dan er wordt opgewekt en zal er stroom van het net moeten worden afgenomen. Wat er totaal aan het net is teruggeleverd wordt bij salderen afgetrokken van wat er totaal van het net is afgenomen.

Wat zijn PV-panelen?

PV is de afkorting van het Engelse woord photovoltaic. PV-panelen staan ook wel bekend als zonnepanelen en wekken elektriciteit op met behulp van zonlicht. In het licht dat de zon uitstraalt zit veel energie in de vorm van kleine deeltjes (fotonen). Een zonnecel is in staat deze deeltjes op te nemen en wekt zo energie op in de vorm van elektriciteit. Hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken hangt onder meer af van het type paneel en de hoeveelheid zonlicht die erop schijnt.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

In principe zijn de beste zonnepanelen de panelen met de hoogste efficiëntie. Met de efficiëntie van een zonnepaneel wordt aangeduid hoe goed het paneel in staat is om zonne-energie om te zetten naar elektriciteit. De efficiëntie van een paneel is een van de kerneigenschappen en wordt door de producent meestal aangegeven op de datasheet. Let wel: het beste zonnepaneel is niet altijd de beste keuze voor jouw project, aangezien panelen met een hogere efficiëntie ook duurder zijn.

Weten of jouw dak geschikt is als zonnedak?