Samenwerking BDO – Zoncoalitie

samenwerking bdo

Samenwerking BDO – Zoncoalitie

Het realiseren van zonnepanelen op een gebouw blijk vaak een complex project, reden waarom veel kansen nog onbenut zijn. En dat terwijl het rendement van zonnepanelen vrijwel altijd positief is. Zoncoalitie en BDO Nederland hebben hun expertise gebundeld en zijn een samenwerking aangegaan om vastgoed eigenaren te helpen hun zonnestroomproject optimaal in te richten vanuit fiscaal en financieel perspectief.

 

Bundeling van expertises

Zoncoalitie en BDO bundelen hun expertise om vastgoed eigenaren te helpen bij het
optimaal inrichten van hun zonnestroom project. Voornamelijk het fiscale en
financiële perspectief wordt met deze samenwerking inzichtelijker voor de
vastgoedeigenaar. Het rendement van zonnepanelen op vastgoed is namelijk vrijwel
altijd positief. Samen komen we verder. VastgoedJournaal publiceerde een artikel
over deze samenwerken, deze is hier te lezen.

Gratis Factsheet

Download hier de factsheet Rendabel verduurzamen met Zoncoalitie en BDO.

download factsheet

Bij het plaatsen van zonnepanelen mogen er een aantal financiële aspecten niet over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld dat het terugleveren van stroom aan het net een btw-belaste activiteit is. Hiermee is btw op aanschaf en onderhoud van de zonnepanelen aftrekbaar. Niet alleen de btw op de zonnepanelen kan aftrekbaar zijn, maar zonnepanelen kunnen ook een gunstige invloed hebben op de btw-aftrek van andere (algemene) kosten. Ook kan uw gebouw uitrusten met zonnepanelen van invloed zijn op de WOZ-waarde. Of dat het geval is, hangt o.a. af van de gekozen systemen. Verder wordt energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) berekend over de levering van elektriciteit en aardgas. Bij het zelf opwekken van energie zijn er mogelijk toepasbare vrijstellingen, maar ook een aantal valkuilen.

 
“Bij het plaatsen van zonnepanelen mogen er een aantal financiële aspecten niet over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld dat het terugleveren van stroom aan het net een btw-belaste activiteit is.”

BDO

BDO is het 5e accountancy-, belastingadvies- en consultancykantoor van Nederland en ondersteunt actief de verduurzaming van Nederland. Ze adviseren vastgoedeigenaren en -gebruikers over de financiële en fiscale aspecten van zonnestroom. Ook ondersteunen ze bij de beslissingen en administratieve uitvoering van relevante fiscale aspecten zoals btw, vennootschapsbelasting en energiebelasting. Het idee leeft dat verduurzaming te duur is. Terwijl de modellen van BDO aantonen dat financieel verantwoorde verduurzaming wel degelijk haalbaar is. Verduurzamen vergt een investering, maar deze zal zich, afhankelijk van de omvang van de investering, over een bepaalde periode terugverdienen. Dit zal zich uiten in een flinke verlaging van de energiekosten en een stijgende restwaarde van het pand.