Wat is curtailment en hoe werkt het?

Curtailment van zonnepanelen


Heb je ooit gehoord van curtailment en hoe het de productie van jouw zonnepanelen kan optimaliseren? In dit artikel zullen we uit de doeken doen wat curtailment precies inhoudt en de voordelen ervan voor jouw zonne-energiesysteem bespreken. We zullen ook kijken naar het implementatieproces en enkele veelgestelde vragen beantwoorden. Lees verder om te ontdekken hoe curtailment een positieve impact kan hebben op jouw zonne-energieopwekking.

 

Infographic curtailment in 7 stappenHoe curtailment de productie van zonnepanelen optimaliseert

Voordat we het hebben over de voordelen en implementatie van curtailment, laten we eerst eens kijken naar wat het precies is en hoe het werkt. Curtailment is een techniek die wordt gebruikt om de energieproductie van zonnepanelen te optimaliseren door deze op bepaalde plekken en momenten te beperken. Het proces van curtailment houdt dus in dat de productie van zonnepanelen tijdelijk wordt verminderd of onderbroken, afhankelijk van de behoeften van het energiesysteem.

De basisprincipes van curtailment

Om een beter begrip te krijgen van curtailment, is het belangrijk om te weten hoe deze techniek in de praktijk wordt toegepast. Wanneer er een overschot aan zonne-energie is, kan dit leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet, congestie. Om dit te vermijden is er een beperkt aantal installaties dat toegang krijgt tot het netwerk. Netbeheerders zorgen ervoor dat al deze aangesloten installaties de mogelijkheid hebben om elektriciteit terug te leveren, zelfs tijdens erg zonnige dagen. Maar aangezien dergelijke piekmomenten slechts een paar keer per jaar voorkomen, wordt de capaciteit van het netwerk gedurende het grootste deel van het jaar niet volledig benut. En dat is zonde, zeker omdat er ondertussen projecten op de wachtlijst staan om toegang tot het net te krijgen.

Om dit te voorkomen en de stabiliteit van het net te waarborgen, kan curtailment worden gebruikt. Door de productie van zonnepanelen plaatselijk en tijdelijk te verminderen, kan overtollige energie worden beperkt en naar andere delen van het net worden geleid. Er ontstaat er meer ruimte, waardoor nieuwe zonnestroominstallaties ook een aansluiting op het net kunnen krijgen. Ook kan er flink op kosten bespaard worden wanneer de overtollige productie gepaard gaat met een negatieve energieprijs. Het produceren en leveren van elektriciteit door middel van zonnepanelen kost dan geld.  

Het proces van curtailment

Maar hoe wordt curtailment precies toegepast? Het proces begint met het monitoren van de productie van de zonnepanelen. Dit wordt gedaan door middel van geavanceerde systemen die de opbrengst van elk systeem, en soms zelf elk paneel, nauwkeurig meten. Wanneer er een overschot aan energie wordt gedetecteerd, wordt er een signaal naar het systeem gestuurd om de energieproductie te verminderen.

De meest voorkomende manier om curtailment toe te passen, is door de omvormers uit te schakelen. Omvormers zijn verantwoordelijk voor het omzetten van de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd naar wisselstroom die geschikt is voor het elektriciteitsnet. Wanneer een omvormer wordt uitgeschakeld, wordt deze stroom niet omgezet en belandt deze dus niet in het elektriciteitsnet. Je kunt hem zelf ook niet ter plekke inzetten.    

Het uitschakelen van omvormers kan op paneelniveau (wanneer er sprake is van micro-omvormers, dit betekent dat ieder paneel een kleine omvormer heeft), maar het kan ook op hoger niveau wanneer meerdere panelen op een grote omvormer aangesloten zijn. Als alle panelen van een systeem op één omvormer aangesloten zijn, dan kan er zelfs al middels het uitschakelen van één omvormer curtailment op systeemniveau plaatsvinden.

Een methode die (vrijwel altijd) gebruikt wordt om op de juiste plek en het juiste tijdstip curtailment toe te passen, is het gebruik van slimme meters. Slimme meters zijn geavanceerde meetapparaten die in staat zijn om de energieproductie en consumptie in real-time te meten. Door gebruik te maken van slimme meters kan het curtailmentproces nauwkeuriger en effectiever worden uitgevoerd.

Naast het verminderen van de productie van zonnepanelen, kan curtailment ook worden gebruikt om de energieopslag te optimaliseren. Wanneer er een overschot aan energie is, kan deze worden opgeslagen in batterijen of andere energieopslagsystemen voor later gebruik. Op deze manier kan de overtollige energie worden benut en kan het netwerk beter worden beheerd.

Wie kiest voor curtailment, krijgt natuurlijk wel te maken met productieverlies. Maar omdat piekmomenten maar een paar keer per jaar voorkomen, is dat verlies minimaal. Bovendien valt het in het niet bij de inkomsten die je met curtailment kunt genereren.

Al met al is curtailment een belangrijke techniek die wordt gebruikt om de productie van zonnepanelen te optimaliseren en het elektriciteitsnet stabiel te houden. Door de productie tijdelijk te verminderen, kan overtollige energie worden beperkt en kan de capaciteit van het elektriciteitsnet efficiënt worden gebruikt. Het implementeren van curtailment in zonne-energiesystemen kan bijdragen aan een duurzamere en betrouwbaardere energievoorziening.

 

De voordelen van curtailment voor zonnepanelen

Naast het optimaliseren van de productie van zonnepanelen, zijn er nog andere voordelen verbonden aan het gebruik van curtailment in jouw zonne-energiesysteem. Laten we eens kijken naar enkele van deze voordelen.

Minimale energieverspilling

Door het implementeren van curtailment kun je de energieproductie van jouw zonnepanelen efficiënter inzetten. Dit komt doordat curtailment ervoor zorgt dat jouw zonnepanelen alleen energie produceren wanneer dat nodig is. Hierdoor wordt energieverspilling geminimaliseerd en kun je het maximale rendement uit jouw zonnepanelen halen.

Verlengde levensduur van zonnepanelen

Een ander belangrijk voordeel van curtailment is dat het de levensduur van jouw zonnepanelen kan verlengen. Door de energieproductie te reguleren en te beperken, worden de zonnepanelen minder belast en worden slijtage en veroudering verminderd. Hierdoor kun je langer genieten van jouw investering in zonne-energie.

 

Het implementeren van curtailment in jouw zonne-energiesysteem

Nu je bekend bent met de voordelen van curtailment, vraag je je misschien af hoe je het kunt implementeren in jouw zonne-energiesysteem. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en stappen om te volgen.

Overwegingen voor de implementatie

Voor je curtailment implementeert, is het belangrijk om enkele overwegingen in gedachten te houden. Ten eerste moet je de regels en richtlijnen met betrekking tot curtailment in jouw regio controleren. Daarnaast moet je de compatibiliteit van jouw bestaande zonne-energiesysteem met curtailmenttechnologie beoordelen. Tot slot is het essentieel om de potentiële kosten en baten van curtailment voor jouw specifieke situatie te evalueren. Zo kan het geld kosten om jouw zonne-energiesysteem geschikt te maken voor curtailment. Daarnaast kan het ook zo zijn dat jouw energiecontract een vaste vergoeding noemt voor het terugleveren van elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Jij bent dan niet vatbaar voor negatieve energieprijzen, en zal dan ook niet op kosten besparen door middel van curtailment. 

Stappen om curtailment te implementeren

Als je hebt besloten om curtailment toe te passen, zijn er enkele stappen die je moet nemen om dit te realiseren. Ten eerste moet je de juiste apparatuur aanschaffen en (laten) installeren, zoals bijvoorbeeld een energiemanagementsysteem. De instellingen van dit system moeten dan op de juiste manier geconfigureerd worden zodat het systeem de curtailment correct kan uitvoeren.

 

Veelgestelde vragen over curtailment en zonnepanelen

Voordat we dit artikel afsluiten, willen we nog enkele veelgestelde vragen over curtailment en zonnepanelen beantwoorden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vragen die mensen hebben.

Is curtailment geschikt voor alle zonnepanelen?

Ja, curtailment kan worden toegepast op zonnepanelen van verschillende types en merken. Het is belangrijk om te controleren of de omvormer(s) van jouw zonne-energiesysteem al geschikt is/zijn om curtailment uit te voeren. Mogelijk is hiervoor een aanpassing vereist.

Wat zijn de kosten van curtailment? 

De kosten van curtailment kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van jouw zonne-energiesysteem en de benodigde apparatuur. Over het algemeen kunnen de kosten voor curtailment echter opwegen tegen de voordelen op lange termijn, zoals efficiënter gebruik en verlengde levensduur van zonnepanelen.

Met curtailment kun je de productie van jouw zonnepanelen optimaliseren en het maximale rendement uit jouw zonne-energiesysteem halen. Met enkele overwegingen en stappen kun je curtailment succesvol implementeren in jouw zonne-energiesysteem. Wij hopen dat dit artikel enkele van jouw vragen met betrekking tot curtailment heeft beantwoord.