Curtailment: slim besparen en verdienen met zonne-energie

Als asset manager of property manager is het belangrijk om te weten hoe je een zonne-energieproject winstgevend kunt maken en houden. De winter loopt op zijn eind en de zon gaat steeds meer schijnen. De kans dat jouw systeem meer produceert dan je kan verbruiken is groot. En er kan op momenten zelfs sprake zijn van een negatieve energieprijs. Hierop voorbereiden is dus een slimme zet.  Een manier om dit te doen is door middel van het toepassen van curtailment. Hoe helpt dit je aan een positieve business case? 


Wat is curtailment en waarom zou je het overwegen?

Curtailment biedt een slimme oplossing voor managers die de zonnepanelen op hun panden optimaal willen benutten. Wanneer er een overvloed aan zonne-energie is en de vraag laag, wat in toenemende mate voorkomt, kan je door middel van curtailment de productie van zonnestroom uitzetten. Hierdoor lever je geen stroom terug aan het net, wat niet alleen kosten bespaart (de prijs is immers negatief), maar ook bijdraagt aan het in balans houden van vraag en aanbod. Door te garanderen dat het PV-systeem uitgezet wordt als de productie boven een bepaalde grens komt, kunnen de zonnepanelen de rest van het jaar nog steeds aanstaan en dus renderen.  


Besparen op negatieve stroomprijzen 

Negatieve stroomprijzen kunnen optreden wanneer het aanbod van energie hoger is dan de vraag. Dit komt door het aandeel groene energie dat zich lastig laat reguleren. Stel je weer voor met veel zon en wind bijvoorbeeld. Afhankelijk van het energiecontract dat je hebt voor stroom betaal je mogelijk voor het terugleveren van stroom op deze momenten. Curtailment vermijdt dit scenario door de zonnestroomproductie af te schakelen, waardoor je dus niet teruglevert tegen negatieve tarieven. Dit komt het rendement van je installatie ten goede.  


Verdienen met curtailment: het blijven helpen van het elektriciteitsnet 

Curtailment biedt niet alleen voordelen voor individuele bedrijven, maar kan ook het elektriciteitsnet helpen in balans te blijven. TenneT, de netbeheerder, heeft de taak om het net stabiel te houden. Maar ondanks handelsmarkten en gemaakte afspraken, kan onverwachte variabiliteit in energieproductie en -verbruik optreden. Door gebruik te maken van curtailment kan je niet alleen besparen op negatieve stroomprijzen, maar ook het elektriciteitsnet helpen in balans te blijven. 


Onbalanskosten vermijden 

In dergelijke gevallen kan TenneT partijen inschakelen om het net in balans te houden. Deze partijen worden betaald voor hun assistentie, en Tennet brengt de kosten achteraf in rekening bij gebruikers. Deze kosten, bekend als ‘onbalanskosten’, kunnen worden vermeden door curtailment toe te passen. Zo kun je als asset manager niet alleen bijdragen aan een stabiel net, maar ook kosten vermijden en soms zelfs geld verdienen. 


Hoe Zoncoalitie je kan helpen 

Zoncoalitie staat klaar om vastgoedmanagers te begeleiden bij het implementeren van een doeltreffende curtailmentstrategie. Onze experts begrijpen de complexiteit van de energiemarkt en kunnen je helpen om jouw zonne-energiesysteem optimaal te benutten. Wij kijken onder andere naar jouw gelijktijdigheid (hoeveel wek je op en hoeveel verbruik je direct), je contracten en mogelijkheden tot opslag of het vergroten van het verbruik door middel van laadpalen. Daarnaast ontwikkelen wij een curtailmentoplossing als de gelijktijdigheid niet meer te optimaliseren is. Met onze eigen tool heb je inzichtelijk wat de piekmomenten zijn en sturen we de hardware aan om curtailment mogelijk te maken. Op deze manier heb je altijd optimaal rendement van jouw zakelijke zonnepanelen.  


Conclusie 

Curtailment is niet alleen een slimme zet voor de financiële gezondheid van vastgoedeigenaren, maar draagt ook bij aan een stabiel en efficiënt elektriciteitsnet. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijfspand(en)? Neem contact op met Zoncoalitie en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een winstgevend en duurzaam energiebeheer. Het is tijd om het maximale te halen uit je zonne-energie-investering!  

(In een eerder artikel behandelden we het onderwerp netcongestie. Je leest er hier meer over.)