Zakelijke zonnepanelen in 2024: de trends en ontwikkelingen

Projectontwikkelaars op dak

Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame keuze voor vastgoedeigenaren die willen besparen op hun energiekosten en bijdragen aan een groenere toekomst. In dit blog kijken we terug op de trends en ontwikkelingen rond zakelijke zonnepanelen in 2023 en blikken we vooruit op wat 2024 ons brengt. 

 

2023: een recordjaar voor zonne-energie 

Het jaar 2023 was een recordjaar voor zonne-energie in Nederland. Volgens DNE Research installeerde Nederland in 2023 ruim 3,5 gigawattpiek aan zonnepanelen, een groei van 15% ten opzichte van 2022. De residentiële markt profiteerde daarbij van de verhoogde interesse van consumenten door de energiecrisis, terwijl de zakelijke markt de weg naar boven weer insloeg na een dip in 2022.  

De markt voor zakelijke zonnepanelen is in 2023 gegroeid, ondanks de daling van de energieprijzen. Dit komt onder andere doordat de markt voor zonnepanelen werd gestimuleerd door verschillende subsidies en fiscale voordelen, zoals de investeringsaftrek (EIA, MIA en Vamil) en de ISDE voor zakelijke gebruikers. Daarnaast speelde ook de verplichting om een energielabel C of hoger te hebben voor kantoorpanden vanaf 100 m2 een rol. Zonnepanelen verlagen namelijk de energie-index en verbeteren zo het energielabel van een pand. 

Zakelijke zonnepanelen werden niet alleen op daken geplaatst, maar ook op water en op land. Zo werden er in 2023 verschillende drijvende zonneparken gerealiseerd, zoals het zonnepark op de Slufter op de Maasvlakte, dat 27,4 megawattpiek aan vermogen heeft. Ook werden er zonnepanelen geplaatst op braakliggende terreinen, zoals het zonnepark op de voormalige vuilstortplaats Wieringermeer, dat 32 megawattpiek aan vermogen heeft. 

De toename van zonnepanelen heeft impact gehad op de drukte van het stroomnet, vooral op het hoog- en middenspanningsnet waar de grote installaties op aangesloten worden. In sommige gebieden is er sprake van een tekort aan netcapaciteit, waardoor er geen nieuwe zonnestroomprojecten meer kunnen worden aangesloten. Er geldt dan een terugleverbeperking. Je leest er meer over in ons blog over netcongestie. 

Zakelijke zonnepanelen hebben een positieve impact gehad op de energietransitie in Nederland in 2023. Bedrijven hebben meer geïnvesteerd in duurzame energieopwekking, ondanks de daling van de energieprijzen en de problemen met netcongestie. Zonnepanelen waren een van de meest populaire maatregelen om het energieverbruik en de CO₂-uitstoot te verminderen. 

 

'Je leest het goed: zonnepanelen laten installeren
op jouw bedrijfspand is nog steeds rendabel in 2024.'

 

2024: meer innovatie en verbreding 

Wat kunnen we verwachten van 2024 op het gebied van zakelijke zonnepanelen? Volgens onze specialisten is er een aantal trends en innovaties dat de solarindustrie de komende tijd zal veranderen. Een paar voorbeelden zijn: 

  • Een grotere rol voor elektrische mobiliteit. Door de toenemende populariteit van elektrische auto’s, fietsen en scooters, groeit ook de vraag naar duurzame en betaalbare laadoplossingen (EV charging). Zonnepanelen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren, door de elektrische voertuigen direct of indirect te voorzien van groene stroom. Zo kunnen zonnepanelen niet alleen de CO₂-uitstoot van de mobiliteitssector verminderen, maar ook de kosten voor de gebruikers. En als er sprake is van overproductie, kan het laden van EV voorkomen dat er veel kWh over het getransporteerd moeten worden. 
  • Meer mogelijkheden voor energieopslag. Een van de uitdagingen van zonne-energie is dat het aanbod niet altijd overeenkomt met de vraag. Om dit probleem op te lossen, is het nodig om de overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Dit kan met behulp van batterijen, die de zelf opgewekte zonne-energie opslaan in een accu. Zo kunnen bedrijven hun eigen verbruik verhogen, hun energierekening verlagen en minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet. De verwachting is dat de technologie en de regelgeving voor energieopslag zich verder zullen ontwikkelen in de komende jaren. 
  • Zonnepanelen met een hoger rendement en een langere levensduur. Door nieuwe materialen en technieken, zoals perovskiet en tandemcellen, kunnen zonnepanelen meer zonlicht omzetten in elektriciteit en langer meegaan. Je leest het goed: zonnepanelen laten installeren op jouw bedrijfspand is nog steeds rendabel in 2024. Dit komt door verschillende factoren, waaronder de fiscale voordelen en subsidies die de overheid biedt, de komende verlaging van de energiebelasting en de verwachting dat de energieprijzen in de toekomst weer zullen stijgen. 
  • Zonnepanelen met een beter design en een lagere visuele impact. Door nieuwe vormen en kleuren, zoals transparante, flexibele en geïntegreerde zonnepanelen, kunnen zonnepanelen beter aansluiten bij de architectuur en het landschap en minder opvallen. 
  • Zonnepanelen met meer functionaliteit en intelligentie. Door nieuwe toepassingen en systemen, zoals zonvolgende, zelfreinigende en slimme zonnepanelen, kunnen zonnepanelen meer energie opwekken en opslaan en beter communiceren met het net en de gebruiker. Daarnaast zijn curtailment apps in opkomst, die je kunt gebruiken om de opwek van je zakelijke zonnepanelen flexibel te regelen. Met curtailment kun je de opwek tijdelijk terugdraaien of uitschakelen. Dit kan voordelig zijn voor jou als eigenaar van zonnepanelen, omdat je daarmee inkomsten kunt genereren en congestieproblemen voorkomt. Het goed en proactief managen van bestaande PV-systemen wordt daarmee steeds belangrijker.  
  • Naast deze technologische ontwikkelingen, zullen er ook veranderingen zijn in de regelgeving en de markt voor zakelijke zonnepanelen. Zo zal de SDE++ regeling ook in 2024 beschikbaar zijn, maar met andere voorwaarden en bedragen. De ISDE voor zakelijke gebruikers zal ook doorgaan, maar met isolatie als nieuwe maatregel en zonder zonnepanelen en kleine windturbines als tijdelijke maatregelen. De energiebelasting op gas zal stijgen, waardoor zonne-energie nog aantrekkelijker wordt.  
  • Volop aandacht voor de monitoring van bestaande zonnestroomsystemen. Nu er al flink wat zakelijke zonnepanelen zijn gelegd, is het belangrijk om te controleren of ze ook naar behoren functioneren. Hoe je dat als eigenaar zorgvuldig en laagdrempelig kunt aanpakken, lees je bijvoorbeeld op onze pagina over Solar Asset Management. 

 

Zoncoalitie: jouw partner voor zakelijke zonnepanelen 

Wil je als vastgoedeigenaar ook profiteren van de voordelen van zakelijke zonnepanelen? Dan ben je bij Zoncoalitie aan het juiste adres. Wij zijn een onafhankelijk platform dat je helpt om de beste zonne-energieoplossing te vinden voor jouw bedrijfspand. Wij adviseren je over de mogelijkheden, regelen de subsidies en de financiering, en brengen je in contact met de beste installateurs en exploitanten. Zo kun je zorgeloos overstappen op zonne-energie en genieten van een lagere energierekening, een hogere vastgoedwaarde en een beter milieu. 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis vastgoedscan en een vrijblijvend adviesgesprek. Samen maken we van 2024 een zonnig jaar!